Make your own free website on Tripod.com
 
Open Community
Post to this Blog
« May 2018 »
S M T W T F S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
You are not logged in. Log in

Berita Pilihan Bakong
Tuesday, 16 November 2004
Selesaikan masalah dalaman dahulu sebelum Umnokan Kelantan
Topic: Politik
KOTA BHARU, 12 Nov (Hrkh) - Umno diminta menyelesaikan dahulu konflik dalamannya sebelum berangan-angan mahu mengumnokan Kelantan.

Timbalan Menteri Besar, Ustaz Ahmad Yakob berkata, isu mahu mengUmnokan Kelantan bukan perkara baru kerana ia sudah diperkatakan sejak tahun 1990 lagi.

"Kita boleh lihat sendiri kenyataan demi kenyataan media dikeluarkan bagi mengUmnokan Kelantan sejak dahulu sehingga sekarang. Namun rakyat negeri ini mempunyai jawapan yang berlainan,"katanya di sini.

Baru-baru ini, Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak dilaporkan berkata, parti itu berhasrat mengUmnokan Kelantan keseluruhannya sebelum pilihan raya umum akan datang.

Menurutnya, gandingan kepemimpinan Umno negeri yang diterajui Annuar Musa, dibantu Dr Awang Adek Hussin dan pengalaman Mustapa Mohamed diyakini usaha itu akan menjadi kenyataan.

Ahmad berkata, kekerapan perubahan pucuk pimpinan Umno negeri sudah mampu memberi isyarat awal pergolakkan dalaman yang berlaku dalam parti tersebut.

Ketua Penerangan PAS Kelantan, Ustaz Mohd Amar Abdullah pula menasihatkan Umno menjaga hal ehwal parti itu terlebih dahulu sebelum mahu mengUmnokan orang lain. Katanya juga, petunjuk yang digunakan parti itu berdasarkan prestasi yang berlaku pada pilihan raya umum lalu tidak boleh dijadikan ukuran mutlak memandangkan banyak penyelewengan yang dikesan wujud.

"Biar pun mereka nyaris-nyaris menawan negeri ini, namun kekuatan itu banyak dibantu unsur-unsur lain yang ada dalam kerajaan dan bukan jentera parti sendiri.

"Sekiranya tiada bantuan tersebut, Umno sukar melakukan sentuhan keramat seperti yang berlaku pada pilihan raya umum lalu,"katanya.

Beliau yang juga anggota Exco kerajaan negeri berkata, pertukaran Pengerusi Perhubungan Umno Negeri baru-baru ini tidak mencerminkan semangat Islam Hadhari yang diuar-uarkan mereka sebelum ini.

Katanya, kepemimpinan Mustapa lebih dekat dengan konsep tersebut berbanding pengerusi yang dilantik baru-baru ini.

"Ini memberi gambaran awal, konsep yang dilaungan tersebut tidak mampu diterjemahkan dalam bentuk tindakan,"katanya.

Annuar ketika menjadi Menteri Pembangunan Luar Bandar dikaitkan dengan penyelewengan wang program pembangunan rakyat termiskin melibatkan peruntukan puluhan juta.

Malah kereta Mercedes mewah miliknya, yang bernombor pendaftaran WCE 1 dilaporkan media ditahan Badan Pencegah Rasuah beberapa tahun lalu. - MJ/zs


DiHantar bakong02 at 5:39 PM WST

Newer | Latest | Older