Make your own free website on Tripod.com
 
Open Community
Post to this Blog
« November 2004 »
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
You are not logged in. Log in

Berita Pilihan Bakong
Tuesday, 16 November 2004
Thailand marah Abim kutip derma Tak Bai
BANGKOK: Menteri Dalam Negeri Thailand Bhokin Bhalakula mempersoalkan laporan mengenai usaha sebuah pertubuhan Islam Malaysia memungut derma untuk keluarga 85 tahanan Islam yang mati bulan lalu di Tak Bai, dan menuduh badan itu mencampuri urusan dalam negara Thailand.Dengan menafikan mengetahui laporan bahawa Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) sudah menyerahkan sumbangan 530,000 baht kepada pemimpin agama di Narathiwat, menteri berkenaan menegaskan jika laporan itu benar, derma terbabit tidak akan diterima.

Agensi berita Thailand (TNA) melaporkan semalam, ulasan beliau dibuat berikutan laporan akhbar New Straits Times, Abim sedang mengumpulkan derma berjumlah sejuta ringgit bagi membantu keluarga perusuh yang mati dalam tahanan pasukan keselamatan Thailand pada 25 Oktober lalu selepas rusuhan di balai polis daerah Tak Bai.

Sambil menyifatkan adalah tidak wajar bagi kumpulan Islam Malaysia mencampuri hal ehwal dalam negara Thailand, Bhokin berkata:"Kami tidak mahu pertubuhan luar terbabit dalam urusan negara Thailand. Begitu juga badan dalam negara Thailand tidak patut berbuat begitu di negara luar."

Beliau menegaskan kerajaan Thailand sudah memberikan pampasan kepada keluarga penduduk Islam yang mati di Tak Bai.

Menteri itu juga menggesa media supaya menyiarkan berita yang sama rata mengenai kejadian di wilayah selatan negara itu. Beliau mendakwa wartawan hanya menumpukan kepada keganasan yang dilakukan oleh pihak berkuasa tanpa melaporkan tindakan yang dilakukan oleh militan di selatan negara itu. - Agensi

DiHantar bakong02 at 4:43 PM WST

View Latest Entries