Make your own free website on Tripod.com
 
Open Community
Post to this Blog
« June 2005 »
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
You are not logged in. Log in

Berita Pilihan Bakong
Tuesday, 14 June 2005
Jangan Lupa Temujanji kita -- Masjid RTB Bujal berjaya diroboh
Demo 19 Jun 2005 Jam 7.30 pagi di Wisma Darul Iman,Terengganu
SMS kan kepada 10 sahabat anda,semoga mendapat Ganjaran.Bantah Masjid RTB Bujal berjaya diroboh

KEMAMAN, 26 Mei (Hrkh) - Masjid Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) Bujal, Kemaman berjaya dirobohkan oleh pihak penguatkuasa kerajaan negeri Terengganu petang ini selepas penduduk kampung tidak lagi berada di situ.

Para penguatkuasa dengan dua jentolak ini masuk jam 2.30 petang dan mula merobohkan masjid itu jam 2.45 petang.

Jam 3.20 petang kerja-kerja meroboh itu selesai dan masjid itu menjadi padang dengan batu, kayu dan atapnya berselerakan.

Ketika penguatkuasa ini masuk, jalan-jalan masuk ke situ ditutup semuanya termasuk untuk pejalan kaki.

12 penguatkuasa dengan dikawal oleh kira-kira 100 FRU dan Pasukan Gerak Am (PGA) (12 terak semuanya) menggunakan dua jentolak dari Pejabat Daerah Kemaman dan Jabatan Parit dan Saliran untuk meroboh masjid itu.

Pagi tadi, selepas berjaya merobohkan 10 buah rumah, penduduk yang ramai berkumpul di situ berjaya memujuk para petugas agar jangan merobohkan masjid itu.

Pemandu jentolak yang diarahkan untuk merobohkannya juga tiba-tiba pitam dan terpaksa diusung oleh penduduk kampung ke masjid itu.

Setelah berehat, beliau pulih kembali.

Selepas itu, semua penguatkuasa kerajaan itu meninggalkan kawasan itu diikuti oleh orang ramai.

Namun, selepas tinggal hanya sedikit sahaja penduduk kampung di situ dan dengan anggapan ia tidak dirobohkan, para penguatkuasa ini masuk kembali dan menyodok bangunan masjid itu sehingga hancur semuanya.

"Saya tidak pernah berjumpa lagi dengan orang yang jahat seumpama ini," kata Dato' Mustafa Ali, Timbalan Pesuruhjaya PAS kepada Harakah.

Mustafa adalah bekas Exco kerajaan negeri Terengganu sebelum ini.

Ketika Terengganu di perintah oleh PAS, beribu-ribu rakyat Terengganu diberikan hak milik tanah termasuk di RTB Bujal ini.

Namun selepas diambil alih oleh Barisan Nasional (BN), kerajaan negeri memutuskan pemberian itu tidak sah dan menyifatkan penduduk ini meneroka tanah secara haram.

Pelbagai alasan dibuat bagi memastikan kerajaan boleh mengambil balik tanah ini dari rakyat Terengganu yang mendapat tanah itu.
-AYU/KA/zs

DiHantar bakong02 at 12:54 AM JST

View Latest Entries