Make your own free website on Tripod.com
 
Open Community
Post to this Blog
« March 2005 »
S M T W T F S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
You are not logged in. Log in

Berita Pilihan Bakong
Friday, 4 March 2005
Anwar punya peranan besar untuk keamanan - Kofi Annan
WASHINGTON, 3 Mac (Hrkh) - Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Kofi Annan meminta Dato? Seri Anwar Ibrahim memainkan peranan sebaik mungkin untuk keamanan global.
Anwar yang kini berada di Amerika mengadakan pertemuan selama 45 minit dengan pemimpin dunia itu pada 1 Mac lepas.

Turut bersama dalam lawatan ini ialah Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Wan Azizah Ismail, Pengarah Eksekutif Institut Kajian Dasar, Khalid Jaafar dan Naib Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali.

?Annan meminta Anwar supaya dapat bersama-sama menyumbangkan peranan yang lebih besar di pentas dunia untuk mewujudkan suasana yang lebih aman dan harmoni khususnya di antara Islam dan Barat,? kata Azmin melalui kenyataan kepada Harakahdaily.

Annan adalah di kalangan pemimpin dunia yang menyuarakan pandangan beliau terhadap layanan buruk yang diberikan kepada Anwar semasa di dalam tahanan dan juga prihatin terhadap kebebasan kehakiman di Malaysia.

Sebelum ini, Anwar yang kini menjadi Pensyarah Kehormat di Oxford University, London telah melakukan lawatan kerja ke Arab Saudi, Afrika Selatan, Indonesia, Abu Dhabi dan Qatar.

Anwar dan rombongan yang tiba dari London di Lapangan Terbang Washington Dulles 23 Februari lepas dan disambut oleh pegawai-pegawai yang diketuai oleh Edward J.Bolton, Timbalan Pengarah dari Kementerian Keselamatan Dalam Negeri Amerika Syarikat.

Anwar mahu tentera AS segera keluar dari Iraq

Sebelum itu, pada 24 Februari, Anwar mengadakan pertemuan dengan Timbalan Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat, Paul Wolfowitz, di Pentagon.

Menurut Azmin, perbincangan selama satu jam ini memberi tumpuan kepada perkembangan pasca pilihan raya di Iraq, konflik di antara Barat dan Islam serta program pembangunan semula Acheh.

Walaupun perbincangan berjalan dalam suasana yang harmoni namun Anwar menegaskan perbedaan pandangan beliau mengenai pendekatan Amerika dalam menangani persoalan keganasan global, katanya.

?Anwar mahu Amerika mengambil pendekatan ?constructive engagement? dalam menjalin hubungan dengan negara-negara Islam; dan tidak dilihat sebagai angkuh dengan pendekatan keras dan mengenepikan muafakat dan tidak mengambil pendekatan unilateral yang menjadi amalan pentadbiran Bush hari ini.

?Beliau sekali lagi menegaskan pendirian beliau yang mahu tentera Amerika segera meninggalkan bumi Iraq, mendukung desakan pengunduran tentera Syria dari Lebanon dan tentera Israel dari tanah Palestin,? kata Azmin.

Dalam pertemuan itu, mantan Timbalan Perdana Menteri itu juga memberi tahu Wolfowitz supaya membetulkan pandangan serong mereka terhadap ulama terkemuka Sheikh Yusuf al-Qardawi.

Tahun lepas, Amerika menuduh ulama terkemuka itu mengeluarkan fatwa membenarkan pembunuhan rakyat Amerika dan orang awam.

?Anwar menjelaskan bahawa Qardawi menafikan berbuat demikian ketika beliau bertemu ulama itu di Qatar beberapa bulan lalu dan laporan mengenai pengeluaran fatwa itu adalah tidak benar dan berniat jahat,? kata Azmin.

Anwar menambah, Qardawi adalah seorang ulama? besar yang sentiasa mengambil pendekatan yang sederhana dan terbuka kepada dialog dan perbincangan.

Beliau juga memberitahu Wolfowitz bahawa sebarang perbedaan pendapat tidak wajar menjurus kepada ketegangan.

Anwar kini aktif mengadakan dialog dan perbincangan dengan pemimpin-pemimpin kerajaan di Barat dan Timur Tengah dalam usaha beliau untuk menggalakkan peningkatan kefahaman mengenai tamaddun dan agama.

-ER/zs

DiHantar bakong02 at 7:14 AM WST
Updated: Friday, 4 March 2005 7:27 AM WST

View Latest Entries